צוואות-
חוק הירושה מסדיר את חלוקת עזבונו של אדם על פי דין במקרה בו לא השאיר אחריו צוואה.
במקרה השכיח יחולק עזבונו של אדם באופן שווה בין בן זוגו ובין ילדיו (שיחלקו ביניהם באופן שווה).
כתוצאה מהוראות החוק עלול להיווצר מצב בו אחד הילדים או יותר יוכלו לדרוש חלוקת העיזבון כבר בחייכם (במקום להסתלק מהעיזבון ולהמתין עד לכתכם בשיבה טובה), ואף לדרוש פירוק שיתוף של הבית שלכם בו הינכם עדיין מתגוררים.
אז נכון שברוב המכריע של המקרים הילדים יתחשבו בכם ולא יגישו בקשה לחלוקת העיזבון, אולם הצעתי היא להימנע מכך מראש ולערוך צוואה מסודרת בה יבוא לידי ביטוי רצונכם אותו ידרשו היורשים לכבד.
במקרה בו אתם נשואים (או ידועים בציבור), ממליצה לכם לערוך צוואה הדדית אשר במסגרתה כל אחד מבני הזוג מצווה את רכושו לאחר לכתו לבן זוגו, ולאחר לכתו של בן הזוג לילדיו (יורש אחר יורש).
זוהי צוואה שתאפשר לכם להיות שקטים ובטוחים כי השליטה ברכושכם תיוותר בידיכם כל עוד אתם חיים, ולאחר מכן תעבור לילדיכם האהובים.
אם תרצו ניתן לקבוע במסגרת הצוואה מגבלות על השימוש ברכוש (כך למשל נהוג לקבוע שבן הזוג לא יוכל להעביר את הרכוש או חלקו במתנה לבן זוגו החדש או להגביל את יכולתו לביצוע עסקאות בנכס מקרקעין וכיוצ"ב).
בכל מקרה לא יוכל בן הזוג לבטל את הצוואה שלו או לנסח חדשה אלא אם יודיע לכם מראש על רצונו לבטלה, שכן הפסיקה רואה בצוואות הדדיות מעיין חוזה בו ישנו אינטרס הסתמכות, כאשר הצוואות ההדדיות הן למעשה תמונת ראי אחת של השנייה.
בהתאם ניתן לערוך את הצוואות ההדדיות במסמך אחד או בשני מסמכים שיהיו לרוב זהים.
תשומת ליבכם כי החוק מגדיר מספר דרכים לערוך צוואה ( צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בע"פ/צוואת שכיב מרע).
אם ברצונכם לערוץ צוואה שתחלק את רכושכם באופן שונה מהחלוקה על פי דין- ממליצה לכם לפנות לעורך דין הבקיא באופן עריכת הצוואות והפסיקה הרלבנטית, שכן טעויות ואי עמידה בדרישות החוק לפי סוגי הצוואות- עלולה להביא לפסילת צוואתכם.
ייפוי כוח מתמשך-
עוה"ד רוית אטש-חיימוב מוסמכת לשכת עוה"ד והאפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כוח מתמשך, ומסייעת לכם לשמור על השליטה בחייכם גם כאשר חלילה כושרכם הקוגניטיבי ייפגם ותחדלו להבין בדבר ולהיות מסוגלים לקבל החלטות על חייכם.
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חשוב מאין כמוהו לכל מי שרוצה להבטיח את איכות חייו בזמן בו צלילותו תדעך.
בימינו תוחלת החיים עולה באופן תדיר ובמקביל קיימת עלייה מתמדת בשיעור האנשים הסובלים מדמנציה, אלצהיימר אשר כידוע הינן מחלות פרוגרסיביות אשר לאט אבל בטוח מביאות את האדם לחוסר יכולת לקבל החלטות ולקיים אורח חיים תקין.
בעבר נהגו במצבים כאלה למנות אפוטרופוס במסגרת הליך יקר יותר אשר ניהולו מכביד מאוד (בדרך כלל יהיה זה אחד מהילדים), אשר יידרש לדווח אחת לתקופה בדוחות מפורטים על מצבכם הכלכלי, הרפואי וכו', ואף יידרש לקבל אישור לפני ביצוע פעולות כאלה או אחרות.
במסגרת ייפוי כוח מתמשך אתם לוקחים את ההזדמנות שניתנה לכם לקבוע כבר עכשיו מתוך הכרה וצלילות כיצד יראו חייכם ואלו החלטות יקבל מיופה הכוח בשמכם.
עורך הדין ישאל אתכם שאלות על רצונכם בפן הכלכלי, האישי והרפואי ויכתוב בשמכם הנחיות מפורטות.
האם תרצו בזקנתכם לשהות בבית אבות או להיות מטופלים בבית? אם בית אבות- איזה? אם מטפל – אישה או גבר? זר או מקומי?
כיצד תרצו שיטפלו בעניינכם הפיננסיים, איזה מתנות תרצו לתת לנכדים ביום חתונתם? ימי הולדת? האם תהיו מוכנים לתת הלוואות? באיזה סכום? כיצד יושקעו ויטופלו הנכסים שלכם?
מה תהיה שגרת הטיפוח שלכם? האם תרצו שיקחו אתכם למספרה פעם בחודש ? מה לגבי בעלי החיים שלכם? תרצו שיאפשרו לכם להמשיך לעשן??
לאיזה טיפול רפואי אתם מוכנים? האם תתנגדו לחיסונים? טיפול קונבנציונאלי או אלטרנטיבי או משולב?
בקיצור - הבנתם.
כל מה שעולה בראשכם, כל מה שמטריד אתכם, כל מה שחשוב לכם, ובלבד שכמובן ההוראות שתותירו יהיו ברות ביצוע ביחס ליכולת הכלכלית שלכם באותה העת.
אני מציעה תמיד לבחור מספר מיופי כוח (לרוב בן הזוג והילדים אשר פנויים וזמינים לכך) אשר יפעלו ביחד ולחוד, כך שיוכלו לסייע אחד לשני לקדם את עניינכם.
בנוסף, ניתן וחשוב לדאוג גם למיודעים אשר יעודכנו בדבר כניסת ייפוי הכוח לתוקפו ואחת לכמה זמן בדבר הפעולות שנעשו (מובנה בתוך הטופס)
כך תדאגו לפיקוח, לחלוקת הנטל ולשלום בית.
אם חשוב לכם לדאוג מראש לתקופה הזו - שהיא פעמים רבות תוצאה טבעית של ההזדקנות- מזמינה אתכם בחום ליצור קשר עם משרדנו.